Któż z nas nie lubi zjeść kanapki z wędliną? Większość Polaków, nie wyobraża sobie porannego, lub wieczornego posiłku bez plastra wędliny. Spożywamy je często, gdyż są stosunkowo niedrogie i bardzo smaczne. Niestety, kupujemy je najczęściej w supermarketach, w których oferowane produkty mięsne nie są najwyższej jakości. Dlaczego warto zapłacić nieco więcej i cieszyć się smakiem naturalnych wędlin bez ulepszaczy?
Co znajdziemy w wędlinach z marketu?
Dobrej jakości wędlina powinna zawierać w swoim składzie jedynie mięso, sól oraz inne przyprawy. Dlaczego więc jest taka tania? Widząc tanią szynkę, powinniśmy z góry założyć, iż nie jest ona najwyższej jakości. Do tanich produktów producenci dodają różnorodne dodatki, aby podwoić, a nawet potroić ich masę. Oprócz tego znajdziemy wzmacniacze smaku oraz konserwanty, które źle wpływają na nasze zdrowie. Kuszą nas pięknymi nazwami swoich produktów i sloganami takimi jak „tradycyjna szynka”, czy „wiejska wędlina”.
W wędlinach z supermarketu znajdziemy takie substancje jak fosforany, które poprawiają konsystencję i smak wyrobu. Jednak nadmiar fosforu doprowadza do szybszego odwapnienia kości, szczególną uwagę zwracajmy na obecność związków oznaczonych jako E-338-452.
Dlaczego warto wybierać wędliny naturalne?
Polski rynek wędliniarski oferuje wysokiej jakości wędliny, które są smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Regionalni przedsiębiorcy, małe zakłady a najczęściej manufaktury stawiają przede wszystkim na tradycję i staranną produkcję swoich wyrobów. Wędliny, kiełbasy czy szynki naturalne pozbawione s ulepszaczy smaków i zawierają najwyższej jakości mięso. Aromat oraz smak zawdzięczają naturalnym procesom wędzenia, oraz dzięki przyprawom, takim jak pieprz, papryka, czy kmin. Mięso jest starannie marynowane, następnie peklowane i wędzone. Ceny naturalnych wędlin wcale nie są tak wysokie, jak większość z nas sobie wyobraża. Są nieco wyższe niż te dostępne od ręki na sklepowych półkach, jednak ich jakość jest o wiele wyższa. Poza tym w swojskich wędlinach nie znajdziemy zagęszczaczy, które mają za zadanie zatrzymać w mięsie wodę, aby były cięższe. To sprawia, że są bardziej sycące i smaczniejsze. Nie będą zawierały długiej listy dodatków z literą E na przodzie, lecz jedynie naturalne przyprawy oraz sól peklującą, która nada wędlinie atrakcyjnego wyglądu, oraz sprawi, że mięso stanie się bardziej kruche.
Gdzie kupić naturalne wędliny?
Swojskie produkty możemy kupić bezpośrednio od producentów oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Naturalny boczek, czy szynkę nabędzie także na targach z ekologiczną żywnością. W dobie internetu mięso możemy zamówić przez internet z wysyłką do domu. Jest ono odpowiednio zapakowane, aby nie popsuło się w trakcie transportu do klienta. Warto sprawdzić stronę https://wedlinyzdebiny.pl/ - rodzinnej masarni.
Naturalne wędliny możemy bez obaw spożywać na kanapkach i karmić nimi nasze dzieci, nie obawiając się przy tym o ich zdrowie i układ trawienny.