Rola sezonowości w diecie

Wiosna, lato i jesień to nie tylko różna pogoda, ale też różne owoce i warzywa. Każdy sezon oferuje nam inne dary. Powinniśmy z nich korzystać i stosować w diecie produkty występujące w danej porze roku, nie tylko ze względu na smak, ale też wartość odżywczą.

Produkty sezonowe są bardziej wartościowe

Owoce i warzywa sezonowe są zrywane lub zbierane w momencie, kiedy są dojrzałe i szybko transportowane do konsumenta. Dzięki temu są świeże i nie stosuje się przy nich chemii. Takie produkty są smaczniejsze, ale też bardziej wartościowe. Długi transport, przedłużanie czasu przydatności i pakowanie w plastik powoduje stratę witamin i składników mineralnych. Dlatego najbardziej wartościowe są produkty naturalnie występujące w danym sezonie oraz w danym klimacie.

Oczywiście czasami mamy ochotę na takie egzotyczne owoce jak pomarańcza, mango czy awokado. Są one bardzo zdrowe i dodają smaku do naszej diety, więc możemy je włączyć do naszego jadłospisu, powinniśmy jednak koncentrować się na polskich albo chociaż europejskich produktach. Spożywanie produktów lokalnych jest też bardziej ekologiczne i przyjazne planecie.

Sezonowość pozwala też na urozmaicenie diety. Praktycznie w każdym miesiącu możemy jeść inne produkty, gotować inne dania i cieszyć się nowymi smakami.

Co i kiedy jeść?

Późna wiosna, lato i wczesna jesień to najlepsze okresy na pyszne i wartościowe warzywa i owoce. Po zimie, kiedy mamy dostęp do małej ilości świeżych produktów, a przynajmniej do smacznych świeżych produktów, nadchodzi wiosna i jej wiele zalet. Szparagi, kapusta, wczesne truskawki czy młode ziemniaki. W zależności od temperatur możemy znaleźć w warzywniakach różne produkty. Nie dajmy się jednak nabrać – maliny lub borówki w maju nie będą pochodzić z Polski. Wiosną możemy spożywać sałatki, na które nie zawsze mamy ochotę zimą https://podzlotajablonia.com.pl/kategoria/firmy-cateringowe/. Szparagi przedstawiają wiele możliwości: sałatki, dodatek do mięsa, śniadanie z jajkiem, zupy, wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Lato to pełnia sezonu. Stragany są pełne pysznych polskich warzyw i owoców: malin, borówek, porzeczek, pomidorów, ogórków, fasolki szparagowej, zielonego groszku i wielu innych. Nasza dieta w tym okresie powinna składać się głównie ze świeżych produktów. Kto nie kocha obiadu z młodych ziemniaków, fasolki szparagowej i jajka? Lato jest też świetnym momentem na mrożenie owoców i robienie przetworów. Produkty są tanie, najbardziej wartościowe i pozwalają na poczucie smaku lata w zimnych miesiącach.

Koniec lata nie musi oznaczać końca świeżych produktów. Polska jesień to jabłka, śliwki, dynia, gruszki, brukselka. Możemy też używać cebuli i czosnku, żeby poprawić naszą odporność. W tym okresie dobrym pomysłem będą zupy. Działają rozgrzewająco i pozwalają na przemycenie warzyw w diecie.

Spożywanie produktów zgodnych z sezonem to najlepsza metoda na posiłki pełne smaku, witamin i antyoksydantów. Dzięki nim nasza dieta będzie różnorodna, będzie zawierać cały wachlarz wartości odżywczych i będzie miała dobry wpływ na naszą planetę.