Święto powiatu bielskiego w Kozach z kulinarnym festiwalem kaszy i nagrodami

3 min czytania
Święto powiatu bielskiego w Kozach z kulinarnym festiwalem kaszy i nagrodami

W Kozach rozbrzmiały dźwięki świętowania i smakowite aromaty kaszy, które przyciągnęły tłumy mieszkańców i gości. Trzydniowa impreza połączyła pasję do tradycji kulinarnych z radością wspólnego spędzania czasu, a jubileusz 700-lecia miejscowości dodał wydarzeniu wyjątkowego charakteru.

  • Kozy tętniły życiem podczas powiatowego święta i jubileuszu miasta
  • Kulinarne dziedzictwo powiatu bielskiego zachwyciło mieszkańców Kóz
  • Wyjątkowi goście i nagrodzone smaki podczas święta w Kozach

Kozy tętniły życiem podczas powiatowego święta i jubileuszu miasta

W dniach pełnych muzyki, smaków i spotkań, Kozy stały się centrum pozytywnej energii całego powiatu bielskiego. Starosta Andrzej Płonka podkreślił, że coroczne organizowanie Święta Powiatu w różnych gminach to nie tylko okazja do integracji samorządów, ale przede wszystkim szansa na budowanie jedności mieszkańców. Właśnie tego nam potrzeba obecnie w kraju: zgody i wspólnego działania” zaznaczył podczas uroczystości.

W zabytkowym parku przy pałacu Czeczów rozstawiono scenę koncertową oraz strefę relaksu, gdzie przez trzy dni można było cieszyć się letnim kinem i muzyką na żywo. Jednak prawdziwą gwiazdą imprezy okazały się regionalne smaki prezentowane przez 37 kół gospodyń wiejskich z całego powiatu.

Kulinarne dziedzictwo powiatu bielskiego zachwyciło mieszkańców Kóz

Tematem przewodnim tegorocznego przeglądu potraw była kasza produkt, który od wieków wpisuje się w tradycję kuchni beskidzkiej. Panie z kół gospodyń przygotowały około 200 dań i napojów, które oceniała komisja konkursowa w pięciu kategoriach: produkty regionalne, zupy, dania główne, desery oraz nalewki i napoje.

Danuta Pawlus z Zespołu Regionalnego Jaworze opowiadała o wszechstronności kaszy: Rodzajów kasz jest tak wiele, że można je wykorzystać na różne sposoby jako dodatek do mięs czy bazę dań wegetariańskich”. Jej faszyrki z kaszą jęczmienną zdobyły serca smakoszy. Z kolei panie z KGW Wilamowice serwowały oryginalną lemoniadę z kaszy jaglanej, a stoisko KGW Bystra przyciągało winem ryżowym niespodzianką dla wielu gości.

Wśród dań dominowały tradycyjne kaszanki, aromatyczne gulasze oraz gołąbki z kaszą. Na deser królowała kasza manna w słodkich wypiekach i deserach, a wielbiciele zup mogli wybierać spośród licznych wariantów krupniku.

Wyjątkowi goście i nagrodzone smaki podczas święta w Kozach

Do Kóz przybyli przedstawiciele władz samorządowych i politycznych: posłanka do Parlamentu Europejskiego Mirosława Nykiel, wiceminister infrastruktury Przemysław Koperski, posłanka Małgorzata Pępek oraz poseł Mirosław Suchoń. Nie zabrakło również burmistrzów i wójtów sąsiednich gmin.

Komisja konkursowa wyróżniła najlepsze potrawy:

  • Zupy: barszcz z kaszą i pieczonym jabłkiem przygotowany przez KGW Bystra;
  • Danie główne: kapusta z kaszą gryczaną i roladą faszerowaną autorstwa KGW Kozianeczka;
  • Produkt regionalny: kaszotto z kurczakiem od KGW Bestwinianki;
  • Ciasta i desery: ciasto Stefanka” od KGW Roztropice;
  • Napoje i nalewki: nalewka Szalona gryka” przygotowana przez KGW nr 1 Jaworze.

Dodatkowo przyznano liczne wyróżnienia za wystrój stoisk, kultywowanie tradycji oraz kreatywność kulinarną. Wśród nich znalazły się m.in. nagrody dla KGW Mazańcowice za Łzę pszenicy” oraz dla KGW Dankowice za wyjątkowy wystrój stołu kuchennego.

Święto Powiatu Bielskiego wraz z obchodami 700-lecia Kóz trwało do późnych godzin wieczornych, dostarczając uczestnikom niezapomnianych wrażeń zarówno smakowych, jak i artystycznych.

Autor: krystian