Wiele osób zastanawia się, jak przyrządzić sushi w domowych warunkach. Pytania odnoszą się również do tego, czy rolki będą smakować tak samo, jak te przygotowane przez profesjonalistów. Zrobienie sushi wcale nie jest takim prostym zadaniem, jeśli jednak chcecie dowiedzieć się, jak się za to zabrać to koniecznie przeczytajcie ten artykuł!

Koszt zrobienia sushi

 Sushi w domu - jak zrobić

Jest to chyba podstawowa kwestia przy robieniu sushi w domu. Ceny w lokalach potrafią być bardzo wysokie, dlatego osoby chcące przygotować rolki w domu często obawiają się, że przerośnie to ich budżet. Niestety niektóre składniki potrafią kosztować naprawdę sporo. Warto więc przygotować się na większe wydatki, szczególnie wtedy, kiedy będziemy chcieli przygotować sushi z różnymi składnikami.

Pamiętajmy jednak o tym, że nie wszystkie składniki wykorzystamy za jednym razem. Oczywiście sushi należy przygotowywać tylko z świeżych składników, jednak takie produkty jak sos sojowy, ocet czy imbir możemy bez problemu przetrzymać dłużej na kolejne porcje. Wtedy poniesiemy mniejsze koszty. Podczas zakupów można się zdecydować na większe opakowania specjalnego ryżu oraz glonów nori. Posiadając odpowiednie zapasy, koszt zrobienia sushi stanie się po prostu mniejszy, ponieważ będziemy musieli kupić o wiele mniej składników. Można również wybrać się do restauracji sushi w Rybniku: https://www.sushiking.pl/

Jak przygotować maki sushi?

Jest to zdecydowanie najbardziej popularny rodzaj sushi. Przygotowuje się je z warzyw i ryb obłożonych ryżem i zawiniętych w wodorosty nori. Warto również zaopatrzyć się w małą matę do zawijania, dzięki czemu czynność ta będzie o wiele prostsza, a nasze sushi wyjdzie kształtne.

Robienie sushi warto zacząć od przygotowania ryżu. Można się za to zabrać nawet kilka godzin wcześniej. Ryż należy przesypać do gęstego sitka i dokładnie przepłukać bieżącą wodą. Po płukaniu woda musi być czysta. Warto pamiętać o tym, żeby ryż był kleisty, ale jednocześnie nie rozgotowany. Następnie ryż doprawiamy mieszanką octu ryżowego i mieszamy. Czekamy aż wypije wlany ocet, a w tym czasie możemy przygotować wybrane przez nas składniki. Ryby należy dokładnie opłukać. Decydując się na sushi z grillowaną rybą, warto wcześniej przygotować ją na patelni i odłożyć, aby wystygła.

Warzywa, które wybraliśmy należy pokroić w paseczki. Podobnie przygotowujemy naszą rybę. Możemy również położyć obok miseczkę z wodą, w której będziemy opłukiwać nasze palce.

Płat nori kładziemy na macie błyszczącą stroną do spotu. Następnie równomiernie wykładamy na niej ryż, a brzegi zostawiamy puste. Na środku wykładamy farsz w rządkach. Na samym końcu zwijamy płat a nadzieniem. Warto palcami wskazującymi oraz środkowymi przytrzymać je, a kciukami zawijać rolkę. Przygotowane sushi odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce. Całą rolkę przecinamy na mniejsze kawałki. Sushi podajemy z odrobiną wasabi i sosem sojowym. Właśnie w taki sposób mamy przygotowane danie.

Podsumowanie

Chociaż opis przyrządzania sushi nie jest taki skomplikowany, to jednak prawidłowe przygotowanie rolek wcale nie jest takim prostym zadaniem. Ryż musi być perfekcyjnie ugotowany. Wszystkie składniki muszą być świeże. Samo zawijanie rolek może być czasem problematyczne, wymaga to po prostu odpowiedniej wprawy. Im częściej będziemy się zabierać za przygotowanie sushi, tym lepiej będzie nam to wychodziło. Trzeba być cierpliwym, aby w końcu cieszyć się dobrze przyrządzonym sushi.