Jak jeść pizzę? Zasady savoir-vivre’u

Chrupiące ciasto, ciągnący się ser, aromatyczny sos - to wszystko, czego wymagamy od prawdziwej pizzy na dowóz. Nic dziwnego, że tak trudno się jej oprzeć i nie zamówić jeszcze jednej. Zawsze jednak zastanawiamy się, jak poprawnie powinno się ją jeść. Czy konieczne jest stosowanie noża i widelca? A może jedzenie rękami nie jest zabronione? Wyjaśnimy dziś, co mówi tradycja.

Jedzenie pizzy jako trudna sztuka

Gdy jemy pizzę, przekonujemy się, że nie jest to tak proste, jakby się mogło wydawać. Łatwo pochlapać się sosem, ubrudzić, składniki mogą spaść nam na talerz. A to wszystko nie jest szczególnie wskazane podczas jedzenia w pizzerii. W domu czujemy się za to bardziej swobodnie i nie przejmujemy się takimi rzeczami. Jednak gdy zapraszamy gości, warto wiedzieć, co zrobić, by jeść dobrze i schludnie.

Jak poprawnie jeść pizzę w dostawie?

Podczas jedzenia w restauracji - lub gdy mamy ważniejszych gości w domu - warto korzystać z noża i widelca. Nóż w lewej ręce, widelec w prawej. Kroimy małe kawałki, które zmieszczą się w ustach. W razie przerwy krzyżujemy sztućce na talerzu.

Tak to wygląda według zasad ogólnych etykiety. Jednak Włosi mają luźniejsze podejście do pizzy na zamówienie. I przeważnie nie kierują się tak bardzo zasadami savoir-vivre. Wiele zależy jednak od sposobu, w jaki jest podawana pizza. Gdy na talerzu znajduje się w jednym kawałku, poleca się korzystanie z noża i widelca. A kiedy dostajemy jeden kawałek z większej całości - rekomenduje się ręce Przeważnie jednak zwycięża zasada wygody.

Jeśli jemy z pomocą rąk, warto zgiąć kawałek w środku i trzymać za najszersze miejsce. W kuchni włoskiej oblizanie palców dodatkowo oznacza, że smakowało nam danie.

Najważniejsze wskazówki

Bez względu na to, czy jemy pizzę w pizzerii Slice of Heaven czy we własnym domu, warto skorzystać z kilku wskazówek, dzięki czemu jedzenie będzie sprawiać nam więcej przyjemności i nie nabrudzimy zbytnio:

  • Złożenie kawałka na pół - zginamy pizzę w najszerszym miejscu na kształt litery U lub V. Dzięki temu dodatki nie wypadną, a my się nie pobrudzimy.
  • Osobno pizza, osobno dodatki - możemy odłożyć dodatki na talerz i zajadać się nimi niczym sałatką, zagryzając ją plackiem.
  • Jedzenie od strony skórki - choć trudniejsze, daje niezapomniane wrażenia smakowe.
  • Maczanie kawałków w sosie - z tym pewnie nie spotykamy się często, ale jest to także ciekawy sposób. Można bowiem odrywać kawałki ciasta i maczać je w ulubionych sosach.
  • Zostawianie skórki - nie każdy bowiem przepada za suchą i twardszą skórką. Jeśli należymy do tych osób, możemy je zostawiać, ale tylko po to, by potem posypać je serem i jeszcze raz zapiec. Dzięki temu zyskujemy dodatkową przekąskę.

Podsumowanie

Włoska kuchnia nie przejmuje się tak bardzo etykietą. Dzięki temu jedzenie pizzy nie jest aż takim wyzwaniem i możemy czuć się swobodnie, gdy zajadamy się tą przekąską, bez względu czy jemy w lokalu czy w domu. Warto jednak znać kilka wskazówek, które sprawiają, że jedzenie pizzy w dostawie stanie się dla nas zupełnie nowym doznaniem.