Każdy produkt żywnościowy ma swoją określoną trwałość. By producent mógł ją oznaczyć, przeprowadza się specjalne badania przechowalnicze żywności, które analizują jej stan w określonych przedziałach czasowych.

Niektóre produkty żywnościowe mogą służyć nawet przez lata. Inne z kolei psują się znacznie szybciej i już po kilku dniach mogą stać się niebezpieczne dla zdrowia.

 

Na trwałość produktów wpływ ma szereg czynników w tym:

  • temperatura przechowywania

  • dostęp produktu do światła słonecznego

  • aktywność wody

  • przyrosty i ubytki wody w produkcie

  • typ produktu

  • sposób konserwacji produktu

  • reakcje chemiczne zachodzące w produkcie

Każdego typu żywność znajdująca się w sprzedaży musi posiadać wyznaczony okres trwałości. Żeby go wyznaczyć, wykonuje się badania przechowalnicze żywności, które z języka angielskiego określane są także jako shelf-life tests.

 

Na czym polegają badania przechowalnicze żywności?

Badania przechowalnicze dla produktów spożywczych to złożone testy, które pod uwagę biorą szereg różnych parametrów żywności sprawdzanych w oznaczonych odstępach czasowych i porównywanych z wartościami wyjściowymi, czyli przed rozpoczęciem testu.

Analizuje się wówczas między innymi właściwości fizyko-chemiczne produktów, ich czystość mikrobiologiczną, właściwości organoleptyczne. Profil badania jest zależny od typu danego produktu spożywczego.

 

Gdzie można wykonać badania przechowalnicze żywności?

Profesjonalne badania przechowalnicze żywności wykonuje laboratorium badawcze ALAB Plus, które zapewnia dostęp do szeregu różnych testów dla branży spożywczej.